ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

  Αρχαία Στάγειρα

Αρχαία Στάγειρα

45,2 χλμ από τις εγκαταστάσεις μας βρίσκονται τα Αρχαία Στάγειρα, η γενέτειρα του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου και πολυεπιστήμονα Αριστοτέλη. Τα Αρχαία Στάγειρα βρίσκονται στη χερσόνησο Λιοτόπι δίπλα στη σημερινή Ολυμπιάδα και αποτελούν τον σημαντικότερο ιστορικό χώρο της Χαλκιδικής. Η πόλη ιδρύθηκε το 665 π.Χ. από Ίωνες αποίκους και αποτέλεσε αξιόλογο εμπορικό κέντρο κυρίως λόγω του λιμανιού της. Στα Αρχαία Στάγειρα ο επισκέπτης μπορεί να δει κατάλοιπα κτισμάτων από τον μεσαίωνα (στον βόρειο λόφο) & την ελληνιστική εποχή με την πλειοψηφία να ανήκει στα ελληνιστικά χρόνια αφού μετά το τέλος των Περσικών Πολέμων, Ο Φίλιππος ο Β’, ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ισοπέδωσε την πόλη κατά τον Ολυνθιακό πόλεμο το 349 π.Χ. και την ανοικοδόμησε ξανά προς τιμήν του δασκάλου του γιου του, Αριστοτέλη, τον οποίο εκτιμούσε ιδιαίτερα. Η περιήγηση στον ιστορικό χώρο των Αρχαίων Σταγείρων και η πεζοπορία στο παραλιακό μονοπάτι συνδυαστικά με έναν πρωινό καφέ ή ένα μεσημεριανό γεύμα στην παραλία της Ολυμπιάδας* αποτελούν μια απολαυστική εμπειρία. *Η Ολυμπιάδα είναι ένα μικρό χωριό κτισμένο από πρόσφυγες που ήλθαν από την Αγία Κυριακή της Μ. Ασίας το 1923.

  Άλσος Αριστοτέλη

Άλσος Αριστοτέλη

Δίπλα στα Στάγειρα σε υψόμετρο περίπου 500 μ., κοντά στα απομεινάρια του Μαχαλά, της πρωτεύουσας των Μαντεμοχωρίων, βρίσκεται το Άλσος του Αριστοτέλη, το μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής. Το Άλσος κοσμεί από το 1956 το μεγαλοπρεπές άγαλμα του φιλοσόφου, έργο του γλύπτη Νικόλα ενώ το 2003 ο χώρος εξοπλίστηκε με πρωτότυπα διαδραστικά όργανα τα οποία λειτουργούν με βάση τους φυσικούς νόμους που αναφέρονται στα συγγράμματα του Αριστοτέλη και ιδιαίτερα στο έργο του «Τα Φυσικά». Τα πειραματικά αυτά όργανα απαρτίζουν ένα ηλιακό ρολόι, ένας φακός, μια πυξίδα, ένα πεντάφωνο, ένα εκκρεμές, ένας υδροστρόβιλος, δυο τηλεσκόπια καθώς και συστήματα με σφαίρες αδράνειας, παραβολικά κάτοπτρα και οπτικούς δίσκους. Το Άλσος του Αριστοτέλη είναι ένα υπέροχο μέρος για να συνδυάσει κανείς την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία αλλά και να χαρεί την υπέροχη θέα προς τον κόλπο της Ιερισσού.

  Μονή Ζυγού

Μονή Ζυγού

Η μονή Ζυγού είναι ένα αγιορείτικο μοναστήρι το οποίο ιδρύθηκε στα μέσα του 10ου αιώνα και καταστράφηκε λίγο πριν το 1198. Πρόκειται για ένα πεντάπλευρο κάστρο με έντεκα πύργους στο κέντρο του οποίου δεσπόζει το καθολικό της μονής, ένας σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με δύο ταφικά παρεκκλήσια, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία. Η μονή Ζυγού βρίσκεται στο Φραγκόκαστρο, το οποίο απέχει περίπου 40 μέτρα από τη σημερινή οριογραμμή του Αγίου Όρους και 2χλμ από την Ουρανούπολη. Σύμφωνα με έγγραφο της εποχής κατά την οποία ιδρύθηκε, είναι από τα αρχαιότερα μοναστικά ιδρύματα της Αθωνικής χερσονήσου και ίσως παλαιότερο ακόμη και από την πρώτη μονή του Αγίου Όρους, τη Μεγίστη Λαύρα (963). Στη μονή Ζυγού ξεκίνησε τον ασκητικό του βίο ο Όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, ιδρυτής της μονής Μεγίστης Λαύρας, κοντά στον γέροντά του. Το 992 η μονή Ζυγού ήταν ήδη ένα σημαντικό μοναστικό κέντρο με σαφή ρόλο στη λειτουργία της Αθωνικής πολιτείας ενώ κατά τον 11ο αιώνα αναφέρεται πως κατείχε υψηλή θέση στην ιεραρχία των μονών. Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν κάποια εκπληκτικά ψηφιδωτά, μερικές εξαίρετες τοιχογραφίες καθώς και κάποια σπάνια μαρμαροθετήματα που έχουν διασωθεί και αποκατασταθεί.

  Αρχαία Άκανθος

Αρχαία Άκανθος

Η αρχαία Άκανθος βρίσκεται στο Στρατονικό όρος 600 μέτρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό της Ιερισσού, στον Στρυμονικό κόλπο κοντά στη διώρυγα του Ξέρξη. Βάσει αναφορών του Στράβωνα, του Θουκυδίδη και του Πλουτάρχου, η αρχαία Άκανθος ήταν αποικία Ιώνων αποίκων της Άνδρου και σύμφωνα με τον Ευσέβιο και άλλες αρχαιολογικές πηγές, πιθανή χρονολογία ίδρυσής της είναι το 655 π.Χ. Ιδιαίτερη ανάπτυξη παρουσίασε τα αρχαϊκά χρόνια, όπως διαπιστώνεται από τη μεγάλη κυκλοφορία των νομισμάτων της που αρχίζει περίπου το 530 π.Χ., με την οικονομία της να βασίζεται κυρίως στον ορυκτό της πλούτο και στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα που παρήγαγε. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι η πόλη το 490 π.Χ. υποτάχτηκε στους Πέρσες ενώ μετά το πέρας των Μηδικών πολέμων η Άκανθος υπάγεται στην ηγεμονία της Αθήνας. Έναν αιώνα αργότερα τάσσεται κατά της Ολυνθιακής Συμπολιτείας και καταλαμβάνεται από τους Μακεδόνες το 348 π.Χ. μέχρι το 200 π.Χ. που καταστρέφεται από τους Ρωμαίους. Σήμερα διατηρούνται ένα εντυπωσιακό τμήμα της ακρόπολης, τμήματα της οποίας διασώζονται με ύψος έως και 8 μέτρα, κάποια οικοδομικά κατάλοιπα ελληνιστικών χρόνων, μια βυζαντινή εκκλησία πιθανόν του 10ου αιώνα, δύο μεταβυζαντινές και ένα νεκροταφείο το οποίο χρησιμοποιήθηκε από την αρχαϊκή εποχή μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια και στη συνέχεια, ίσως με κάποιες διακοπές, μέχρι το 17ο αι. π.Χ. στο οποίο έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 600 τάφοι κιβωτιόσχημοι και κεραμοσκεπείς, με ανάγλυφη ή ζωγραφική διακόσμηση.

  Πύργος Προσφορίου

Πύργος Προσφορίου

Ο βυζαντινός Πύργος Προσφορίου, το σύμβολο της Ουρανούπολης, πήρε το όνομά του από την παλιά ονομασία του μετοχίου της αγιορείτικης Μονής Βατοπεδίου, Προσφόριον. Το ύψος του φτάνει τα 22 μέτρα και η κατασκευή του χρονολογείται τον 11ο αιώνα. Ο Πύργος έχει να επιδείξει τουλάχιστον τρεις κύριες οικοδομικές - ιστορικές φάσεις. Η πρώτη, η βυζαντινή (11ος -12ος αιώνας), περιλαμβάνει το κάτω πετρόκτιστο τμήμα χωρίς τους δύο ορόφους. Με αυτή τη μορφή έφτασε μέχρι τον σεισμό του 1585 όταν υπέστη μεγάλες ζημιές. Σε επόμενη φάση, η οποία τοποθετείται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας κτίστηκαν ακόμα τρεις όροφοι από τους οποίους σώζονται σήμερα οι δύο. Στη συνέχεια πυρπολήθηκε και ήταν ήδη ερημωμένος το 1858 όταν ξεκίνησε η ανακατασκευή του η οποία ολοκληρώθηκε μετά από 4 χρόνια και αποτελεί την τρίτη οικοδομική φάση. Αυτή η φάση περιλάμβανε την εσωτερική ξυλεπένδυση του κτιρίου, τον εξωτερικό τοίχο αντιστήριξης και τη στέγη που διασώζεται μέχρι σήμερα. Το 1928 στον Πύργο εγκαθίσταται το ζεύγος Loch, συγγράφεις και δημοσιογράφοι Αυστραλιανής και Βρετανικής καταγωγής, το οποίο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη ζωή του οικισμού καθώς πρόσφερε σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους του μετά το σεισμό του 1932.

ΜΟΥΣΕΙΑ

  Κέντρο Πολιτισμού Ιερισσού

Κέντρο Πολιτισμού Ιερισσού

Το Κέντρο Πολιτισμού Ιερισσού δημιουργήθηκε το 2004 ως κέντρο ανάδειξης της Αγιορείτικης κληρονομιάς και προβολής της Αθωνικής Μοναστικής Πολιτείας με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το κέντρο διαθέτει το πρώτο αμφιθέατρο ψηφιακών στεροσκοπικών προβολών video που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα με κοίλη οθόνη 50 τ.μ. και 4 προβολικά συστήματα για τις τρισδιάστατες ταινίες (τις οποίες για να δουν οι θεατές θα πρέπει να φορούν τα ειδικά γυαλιά). Στο Κέντρο υπάρχει επίσης εκθεσιακός χώρος που φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και γλυπτικής, συνεδριακός χώρος 200 θέσεων για σεμινάρια, διαλέξεις και συνέδρια καθώς και Δημοτικό Ωδείο για την εκμάθηση κλασσικών και παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

  Ιστορικό - Λαογραφικό μουσείο Αρναίας

Ιστορικό - Λαογραφικό μουσείο Αρναίας

Το Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο στεγάζεται στο αρχοντικό Ιατρού ή Γιατράδικο, ένα λιτό και αυστηρό διώροφο κτίριο σε σχήμα Π με χαρακτηριστικό στεγασμένο εξώστη με ξύλινες αντηρίδες που αποτελεί ένα από τα από τα πιο καλοδιατηρημένα και εντυπωσιακότερα αρχιτεκτονήματα της Χαλκιδικής. Το μουσείο βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία της Αρναίας και εντάσσεται στο ιστορικό κέντρο του οικισμού. Χρονολογείται πιθανώς στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα ή στις αρχές του 19ου. Αφού εγκαταλείφθηκε το κτίριο πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Κατσάγγελου, αναστηλώθηκε, μεταβιβάστηκε στο Δήμο και λειτουργεί ως μουσείο από 1999. Είναι ένα ιδιόμορφο κτίσμα με ποικιλία στα εξωτερικά και εσωτερικά δομικά στοιχεία και αποτελεί ένα εξαίσιο δείγμα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «έργο τέχνης» με την υπ’ αριθμ. (ΦΕΚ 866/τβ΄/2.11.82) υπουργική απόφαση. Τα εκθέματα κατατέθηκαν στο μουσείο από τους κατοίκους της περιοχής και παρουσιάζονται σε δώδεκα θεματικές ενότητες με νοηματική συνοχή. Η συλλογή περιλαμβάνει πολύτιμα και σπάνια αντικείμενα, οικογενειακά κειμήλια, αντικείμενα του καθημερινού υλικού βίου, όπως κτηνοτροφικά, γεωργικά και μελισσοκομικά εργαλεία, εξοπλισμό και σκεύη για την παρασκευή του ψωμιού, εξοπλισμό ξυλουργικής και οικοδομικής, εργαλεία επεξεργασίας ξύλου, εργαλεία υποδηματοποιών, είδη παρασκευής καφέ καθώς επίσης και πλήθος άλλων αντικειμένων της ιστορικής και λαογραφικής παράδοσης του τόπου. Επίσης, μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή στο χωριό και στην «αίθουσα – οντά» που διαμορφώθηκε σε ακριβή απομίμηση τέτοιων παραδοσιακών δωματίων γιατί δεν παρουσιάζουν απλά το παρελθόν στον επισκέπτη αλλά πιστοποιούν και γνωστοποιούν την ιστορία και την παράδοση προσφέροντάς του μια βιωματική εμπειρία.

  Μουσείο Υφαντικής Αρναίας

Μουσείο Υφαντικής Αρναίας

Η Αρναία ήταν γνωστή σε όλη την Ελλάδα ως κέντρο υφαντικής τέχνης επομένως η ίδρυση ενός χώρου στον οποίο θα προβάλλονται τα έργα των γυναικών υφάντρων της πόλης ήταν απαραίτητη. Το Μουσείο Υφαντικής της Αρναίας στεγάζεται σ' ένα παραδοσιακό διώροφο κτίριο το οποίο χρονολογείται στο 1870 και είναι γνωστό ως οικία της Γιαννούδενας. Κατόπιν αναστήλωσης και κατάλληλης διαμόρφωσής του, το κτίριο κρίθηκε από τα πλέον κατάλληλα για να στεγάσει το μουσείο Υφαντικής. Σήμερα στο μουσείο υπάρχουν αντικείμενα και εργαλεία της υφαντικής, όπως ο αργαλειός, η ρόκα κ.α. καθώς επίσης και πλήθος υφαντών καλλιγραφικών χειροποίητων χαλιών μοναδικής αξίας τα οποία προορίζονταν κυρίως για τη διακόσμηση των τοίχων. Η αφθονία θεμάτων, χρωμάτων και τεχνικών είναι εντυπωσιακή.

ΦΥΣΗ

  Καταρράκτες της Βαρβάρας

Καταρράκτες της Βαρβάρας

Οι καταρράκτες της Βαρβάρας βρίσκονται στην περιοχή Καλύβια της Βαρβάρας κοντά στην Ολυμπιάδα. 6χλμ περίπου μετά τις χαρακτηριστικές 5 Βρύσες του Κρασονεριού υπάρχει ένας επίγειος παράδεισος, ένα μαγευτικό τοπίο με δυο καταρράκτες, σκλήθρα, φλαμουριές & οξιές που δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης.

  Αμμουλιανή

Αμμουλιανή

Η Αμμουλιανή είναι ένα μικρό γοητευτικό νησί απέναντι από το Άγιο Όρος με έκταση περίπου 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ξεχωρίζει για τα γαλαζοπράσινα καθαρά νερά του, τις γραφικές ψαροταβέρνες και τις υπέροχες αμμώδεις παραλίες του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι Αλυκές, ο Άγιος Γεώργιος και η Μεγάλη Αμμούδα, φημισμένες διεθνώς παραλίες που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα και την καρδιά κάθε επισκέπτη. Μέχρι το 1925 η Αμμουλιανή αποτελούσε μετόχι της Μονής Βατοπεδίου ενώ μετέπειτα έγινε τόπος εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων. Σήμερα υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Αριστοτέλη και έχει περίπου πεντακόσιους μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται με την αλιεία και τον τουρισμό. Στο κέντρο του νησιού δεσπόζει ηγετικά ο ναός του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 1865 ενώ στο λιμάνι κύριο αξιοθέατο αποτελεί ο Αρσανάς, ο όρμος του νησιού.

  Δρένια

Δρένια

Τα Δρένια ή Γαϊδουρονήσια είναι ένα μοναδικά όμορφο σύμπλεγμα έξι μικρών νησιών απέναντι από την Αμμουλιανή. Είναι ιδανικός προορισμός για ψάρεμα, κολύμπι και καταδύσεις καθώς έχει μεγάλη ποικιλία υποθαλάσσιας ζωής, αβαθείς αμμώδες παραλίες και εξαιρετικά καθαρά νερά.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Για να διανθίσουμε τον καμβά των διακοπών σας με νέες εμπειρίες & περισσότερα χρώματα, στο Athos Villas προσφέρουμε τη δυνατότητα διοργάνωσης εκδρομών & περιηγήσεων στις γύρω περιοχές. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη reception μας.

Εκδρομή σε Φάρμα

Η φάρμα Πλατανόρεμα είναι ο κατάλληλος προορισμός για τους φυσιολάτρες. Ο επισκέπτης μπορεί μεταξύ άλλων να περιηγηθεί στο αγρόκτημα να δει τα ζώα της φάρμας, να μάθει για τη βιολογική καλλιέργεια και τα οφέλη των βοτάνων, να περπατήσει στους κήπους, να κάνει ιππασία, αναρρίχηση, τοξοβολία, στίβο περιπέτειας και flying-fox. Μπορεί επίσης να απολαύσει τον καφέ η το γεύμα του στο παραδοσιακό εστιατόριο του αγροκτήματος μέσα στο πράσινο ακούγοντας το τιτίβισμα των πουλιών.

Ξενάγηση σε Οινοποιείο

Για τους λάτρεις του κρασιού προτείνεται μια ακόμη ιδιαίτερη εκδρομή, μια ξενάγηση σε οινοποιείο. Μέσα από αυτή ο επισκέπτης θα γευτεί τη μαγεία του κόσμου του κρασιού παρακολουθώντας κάθε στάδιο της παραγωγής και ακούγοντας παράλληλα διευκρινίσεις για τη διαδικασία από ειδικό του κλάδου. Η ξενάγηση τελειώνει στο υπόγειο κελάρι του οινοποιείου όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τρία ιδιαίτερα είδη κρασιών και να μάθει περισσότερα για αυτά.

Εκδρομή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης & στο Mediterranean Cosmos

Για όσους ενδιαφέρονται να επισκεφθούν το κέντρο της Θεσσαλονίκης και να θαυμάσουν τα χαρακτηριστικά ιστορικά της μνημεία, τον Λευκό Πύργο, την Αψίδα του Γαλέριου, τη Ροτόντα, την αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, τους ναούς του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Σοφίας, να ξεναγηθούν στο αρχαιολογικό μουσείο ή το μουσείο βυζαντινού πολιτισμού ή ακόμη να πάνε για ψώνια, υπάρχει επίσης η δυνατότητα ημερήσιας εκδρομής στην πόλη.

Άγιο Όρος

Το Άγιο Όρος θεωρείται το παγκόσμιο κέντρο του Ορθόδοξου Χριστιανικού μοναχισμού. Ήδη από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια ο Άθως έγινε πόλος έλξης πολλών που επιθυμούσαν τον μοναχικό βίο και από τα μέσα του 11ου αιώνα θεσμοθετήθηκε το αυτόνομο καθεστώς του και το “άβατο” για τις γυναίκες. Τα σύνορα της Αγιορείτικης πολιτείας ορίζονται στον χερσαίο χώρο με μια νοητή γραμμή που αρχίζει από την δυτική ακτή από την τοποθεσία «Φραγκόκαστρο» και φτάνει ως το ακρωτήρι «Αράπης» στην απέναντι άκρη. Συνολικά, έχει μήκος περίπου 50 χιλιόμετρα, πλάτος από 8 μέχρι 12 χιλιόμετρα και η έκταση του καλύπτει 350 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εδαφικά έχει διαιρεθεί σε είκοσι αυτοδιοίκητες περιοχές με 20 περίτεχνες Βυζαντινές μονές (1.Μεγίστης Λαύρας 2.Βατοπεδίου, 3.Ιβήρων, 4.Χελανδαρίου, 5.Διονυσίου, 6.Κουτλουμουσίου 7.Παντοκράτορος, 8.Ξηροποτάμου, 9.Ζωγράφου, 10.Δοχειαρίου, 11.Καρακάλου, 12.Φιλοθέου, 13.Σίμωνος Πέτρας, 14.Αγίου Παύλου, 15.Σταυρονικήτα, 16.Ξενοφώντος, 17.Γρηγορίου, 18.Εσφιγμένου, 19.Αγίου Παντελεήμονος, 20.Κωνσταμονίτου) που φιλοξενούν εξαίρετα δείγματα ζωγραφικής από τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και φορητές εικόνες απαράμιλλης λαμπρότητας καθώς και άλλα θρησκευτικά κειμήλια μεγάλης αξίας.
σας ενημερώνουμε ότι στον ιστότοπό μας χρησιμοποιούμε cookie για να σας προσφέρουμε μια εύκολη και ασφαλή εμπειρία περιήγησης. Δέχεστε ανεπιφύλακτα τη χρήση των cookies από εμάς σύμφωνα με τους όρους χρήσης, εάν συνεχίσετε τη χρήση του ιστοτόπου και την περιήγηση σε αυτόν χωρίς την αλλαγή των ρυθμίσεων των cookies.
περισσότερα Ok